Kā Izvairīties no pārmērīga mitruma mājās?

Labai pašsajūtai un veselībai mums ir vajadzīgs optimāls gaisa mitrums. Tveicīgās vasarās, kad ir pārlieku karsts un mitrs gaiss, darbaspējas samazinās, elpot kļūst grūtāk, palielinās svīšana un āda kļūst lipīga. Turpretim aukstā un mitrā laikā ir nepatīkama drēgnuma sajūta un būtiski palielinās iespēja saaukstēties vai saķert kādu nopietnāku slimību.  

Iespējams vienīgie, kas mūsu mājās priecājas par pārlieku mitrumu ir pelējums un citas sēnītes, kurām tas palīdz strauji vairoties. Pats par sevi pelējums nav slikts, taču ļoti kaitīgs cilvēka veselībai un mājas nesošajām koka konstrukcijām.

Par laimi mūsdienās varam darīt ļoti daudz, lai uzturētu gaisa mitrumu dzīvoklī, mājā, pagrabā vai garāžā normas robežās. Daži no pasākumiem prasa tikai rūpīgu attieksmi un nelielu aktivitāti, citi nelielus ieguldījumus.

Dabīgā ventilācija

Mājokļa renovācija un siltināšana dod daudz pozitīvus ieguvumus, taču nereti tieši ventilācija tiek atstāta novārtā. Agrāk mums par to nevajadzēja domāt, jo dabīgo ventilāciju nodrošināja šķirbas koka logos. Šobrīd vairumā dzīvokļu un māju ir uzstādīti hermētiski plastmasas logi un cieši pieguļošas durvis, kas būtiski mazina gaisa apmaiņu.

Vieglākais veids, kā nodrošināt dabīgo ventilāciju šādos apstākļos ir logu un durvju periodiska atvēršana vismaz uz piecām, desmit minūtēm. To darot, notiks svaigā gaisa ieplūde un CO2 izplūšana no telpām. Galvenais trūkums – siltuma zudumi gada vēsajos un aukstajos mēnešos, kas mājiniekiem var radīt pretestību pret jebkādu vēdināšanu.  

Tiem, kas vēl tikai plāno mainīt logus, ir vērts apsvērt iespēju iegādāties logu rāmjus ar jau iestrādātām ventilācijas restītēm. Tās paverot vai aizverot var viegli regulēt svaigā gaisa pieplūdi. Arī būvējot energoefektīvu māju no nulles, varam jau projektēšanas fāzē ieplānot gaisa ventilācijas vai rekupācijas sistēmu, kas palīdzēs tikt galā ar šādām problēmām.

Mitruma savācēji jeb gaisa sausinātāji

Gaisa sausinātājs ir speciāla ierīce, kas paredzēta tieši gaisa mitruma savākšanai. Iesūktais mitrais gaiss tiek noglabāts īpašā ūdens tvertnē. Brīdī, kad rezervuārs ir pilns, ierīce pati izslēdzas, pasargājot mājokli no applūšanas. Lielākiem un jaudīgākiem mitruma savācējiem, piemēram, Adolus Cube vai Nero var arī pieslēgt šļūteni un novadīt kondensātu kanalizācijā. Tas ļauj darbināt mitruma savācēju bez apstājas.

Ja vēlaties telpā uzturēt konstantu gaisa mitruma līmeni, lieti noderēs gaisa sausinātāja automātiskie režīmi. Ar to palīdzību iespējams uzturēt gaisa mitrumu noteiktā amplitūdā. Šāda funkcija ir ļoti populāra un pieejama praktiski visiem gaisa sausinātājiem, izņemot pašus mazākos un lētākos.

Izvēloties konkrētai telpai piemērotāko mitruma nosūcēju, jāpievērš uzmanība telpas platībai, rezervuāra ietilpībai, darba temperatūrai un funkcijām. Īpaši mitros objektos – dušas, pirts, baseina telpas, veļas mazgātava, būvniecības objekti, kur notiek materiāla žūšana, mitrs pagrabs būs paaugstinātas prasības un vēlams izvēlēties jaudīgāku modeli.

Normālos apstākļos – dzīvoklim, mājai vai birojam, visticamāk, pietiks ar mazāk jaudīgu ierīci. Cenas ziņā tā būs krietni lētāka nekā profesionālām vajadzībām piemērotie modeļi (Adolus Osmo vai Cube X600), bet pildīs savu uzdevumu teicami. Ja jums mājās ir augstie griesti, svarīgi ņemt vērā, ka ierīces dokumentācijā norādītā informācija par piemēroto kubatūru paredz, ka telpas griestu augstums nepārsniedz 2,5 m. Šī iemesla dēļ telpām ar augstiem griestiem nereti jāizvēlas jaudīgākas gaisa sausināšanas ierīces.

Gaisa mitruma samazināšana citiem līdzekļiem

Paaugstināts gaisa mitrums nerodas pats no sevis. Tam vienmēr ir cēloņi vai darbības, kuras novēršot mitruma līmeni ir iespējams, ja ne padarīt optimālu, tad vismaz samazināt.

Veļas žāvēšana istabā rada problēmas

Pēc veļas izmazgāšanas tā ir jāizžāvē un daļa cilvēku izvēlas to darīt viesistabā vai guļamistabā. Kur paliek mitrums, kas izdalās veļai žūstot? Protams, ka istabā. No tā var atbrīvoties, ja kārtīgi vēdināsiet istabu vai vienkārši pārtrauksiet žāvēt veļu istabā. Tā vietā apsveriet iespēju ierīkot speciālu veļas žāvētavu, žāvēt veļu ārā uz auklas vai nopērciet veļas žāvētāju.

Veļas žāvētājs prasīs vairāku simtu eiro ieguldījumu un papildus tērēs arī elektrību, taču komforta ziņā tas ir ļoti noderīgs papildinājums ikvienā mājsaimniecībā.

Pieslēdziet apkuri

Pavasara un rudens drēgnajās dienās apkure reizēm vēl nav pieslēgta vai pat ir jau atslēgta. Šādās reizēs gaiss telpās ir ne tikai vēss, bet arī nepatīkami mitrs. Vienkāršākais veids kā uzlabot situāciju ir ieslēgt sildītāju.

Mūsu e-veikalā ir pieejami dažādi sildītāji, taču sevišķi iecienīti ir elektriskie radiatori jeb konvektori. Elektrisko radiatoru var piestiprināt pie sienas vai novietot istabas vidū. Konvektors pakāpeniski sasildīs un arī sausinās visu istabā esošo gaisu. Vairāki modeļi piemēroti lietošanai arī vannas istabās, garāžās un ģērbtuvēs, turklāt dažiem no tiem temperatūru var iestatīt arī attālināti, caur internetu.

Gaisa kondicionieri

Sevišķi mitras telpas izsusināt ar elektrisko konvektoru diemžēl nebūs iespējams. Gaiss kļūs siltāks, sausāks, taču joprojām var būt pārlieku mitrs. Labākais variants šādās reizēs būs jau apskatītie gaisa sausinātāji vai kāds gaisa kondicionieris. Tradicionāli kondicionieri ir īpaši noderīgi sutīgās vasaras dienās, kad gaiss ir karsts un mitrs, taču neviens neliedz tos izmantot arī citās sezonās.

Īpaši vērīgi pircēji pamanīs, ka daļa kondicionieru ir aprīkoti arī ar telpu apsildes funkciju. Šī iespēja ir īpaši noderīga brīžos, kad dzīvoklim vai mājai vēl nav pieslēgta centralizētā apkure vai vienkārši ir vēlme istabu piesildīt.   

Cik augsts gaisa mitruma līmenis ir par augstu?

Esam apskatījuši veidus, kā samazināt telpā mitruma līmeni, taču neesam runājuši par individuālām īpatnībām, kuras ir jāņem vērā. Daži ir īpaši jutīgi un, sākoties apkures sezonai, uzreiz saķer iesnas vai pat saaukstējas. Citi izbauda Latvijas tropiskās naktis un arī drēgnās istabās jūtas komfortabli.

Jutīgiem, alerģiskiem cilvēkiem, kā arī ģimenēs, kur ir mazi bērni vai cilvēki ar hroniskām slimībām, telpas mikroklimatam (temperatūra, gaisa tīrība, mitruma līmenis) ir jāpievērš lielāka uzmanība.

Jāatceras, ka optimāls gaisa mitrums ir robežās no 40% līdz 60%, taču izmērīt to precīzāk palīdz higrometri. Higrometrs jeb gaisa mitruma mērītājs ir neliela, salīdzinoši lēta ierīce, ko var uzlikt uz kumodes vai piestiprināt pie sienas. Aktuālie dati par gaisa mitrumu un temperatūru būs redzami LED displejā.

Vai jums ir vajadzīgs higrometrs? Iegādājoties modernu mitruma savācēju vai kondicionieri, tas pats uzturēs gaisa mitrumu konstantā līmenī. Arī, ja redzat uz sienām vai logiem kondensātu un pelējumu, higrometrs daudz neko vairs nedos. Ir jāķeras pie problēmas risināšanas, t.i. jāuzlabo ventilācija un jāsausina gaiss ar kādu no aprakstītajām metodēm. No otras puses, higrometrs kalpo kā termometrs un mitruma mērītājs vienlaicīgi un var sniegt noderīgu informāciju par istabā notiekošajiem procesiem.

Līdzīgi raksti

Gaisa mitrums telpās

Gaisa mitrums ietekmē mūsu pašsajūtu un veselību. Pārlieku sauss vai gluži pretēji pārlieku mitrs gaiss rada diskomfortu un veicina dažādu slimību saasināšanos.

Kādu gaisa mitrinātāju izvēlēties?

Iespējams, viens no labākajiem risinājumiem ir gaisa mitrinātaji. Ar to palīdzību ir iespējams nodrošināt optimālu gaisa mitrumu praktiski jebkurā normāla izmēra dzīvoklī, mājā vai birojā.

Saistītie produkti