Gaisa mitrums telpās

Gaisa mitrums ietekmē mūsu pašsajūtu un veselību. Pārlieku sauss vai gluži pretēji pārlieku mitrs gaiss rada diskomfortu un veicina dažādu slimību saasināšanos. Īpaši jutīgi ir mazi bērni, seniori, kā arī cilvēki ar hroniskām saslimšanām vai alerģijām.

Mēs katrs varam sajust gaisa mitrumu. Sausa āda, sausa mute vai acis, izžuvusi deguna gļotāda, kasīšanās sajūta kaklā – šie visi ir signāli, ka gaiss ir pārāk sauss. Savukārt mitrs gaiss istabā rada drēgnuma sajūtu un veicina pelējuma sēnīšu veidošanos telpas vēsākajos stūros vai uz logiem.

Lai precīzi noskaidrotu mitruma līmeni istabā, ir vajadzīgs higrometrs. Ar tā palīdzību var  noteikt relatīvo gaisa mitrumu un pēc tam veikt attiecīgas korekcijas.

Kāds ir ideālais gaisa mitrums istabā?

Normāls gaisa mitrums istabas temperatūrā ir robežās no 40% līdz 60%. Ziemā gaiss tradicionāli ir sausāks, vasarā mitrāks. Vislabāk jūtamies, ja gaisa mitrums ir robežās no 45% līdz 50%.

Kā regulēt gaisa mitruma līmeni telpās?

Tradicionāli gaisa mitrums telpās Latvijā tiek regulēts, vēdinot logus, taču ar to reti, kad pietiek.  Tiklīdz temperatūras stabiņš noslīd zem nulles grādu atzīmes, āra gaiss kļūst sauss. Atverot logu, istabas mitrais gaiss izplūst ārā un ir jāveic pasākumi, lai mitruma līmeni istabā atgrieztu normas robežās. Pavasarī, kad ārā jau ir plus grādi, gaiss ir mitrs un loga atvēršana ļaus ieplūst istabā svaigam un mitram gaisam.

Sauss gaiss

Vienkāršākais veids, kā mitrināt gaisu ir novietot uz radiatoriem mitru dvieli vai ūdens trauku. Ūdenim iztvaikojot, relatīvais gaisa mitrums paaugstināsies un kļūs vieglāk elpot.  Precīzākai mitruma regulācijai jāiegādājas speciālais gaisa mitrinātājs.

Izvēloties sev piemērotāko iekārtu pievērsiet uzmanību tās cenai, jaudai, paredzētajai platībai, trokšņu līmenim un papildu funkcionalitātei. Modernākie gaisa mitrinātāji papildus aprīkoti ar gaisa jonizācijas funkciju un konstantu mitruma līmeņa uzturēšanu. Internetveikalā atrodami gan klasiskie, gan ultraskaņas gaisa mitrinātāji. Vairumam no tiem papildus iestrādāta arī aromterapijas funkcija, kas ļauj tvaicēt ēteriskās eļļas, piešķirot telpai eksotisku gaisotni.

Mitrs gaiss

Pārlieku mitrs gaiss Latvijā mēdz būt vasaras sezonā vai situācijās, kas telpā nav nodrošināta pietiekami laba ventilācija. Veļas mazgāšana un žāvēšana, ēst gatavošana, karsta duša vai vanna, celtniecības darbi – ikviena darbība, kurā iesaistīts siltums un ūdens var veicināt mitruma līmeņa paaugstināšanos.

Samazināt gaisa mitrumu telpās palīdz aktīva vēdināšana (atvērti logi, durvis), taču ne vienmēr ar to ir līdzēts. Īpaši mitrās telpās, piemēram, pagrabā, veļas mazgātuvē, vietās, kur norit būvdarbi talkā nāk gaisa sausinātājs. Karstās vasaras dienās un reizēm arī naktīs neaizstājams palīgs ir gaisa kondicionieris. Ja vēl pirms 20 gadiem par kondicioniera lietderību varējām diskutēt, tad, paaugstinoties vidējai gaisa temperatūrai, tas kļūst aizvien vajadzīgāks. Modernākos modeļus var izmantot ne tikai gaisa dzesēšanai un mitruma regulēšanai, bet arī apkurei.

Gaisa mitruma ietekmi uz mājokli

Mitrums, drēgnums nav patīkams. Tas var radīt veselības problēmas, sabojāt mēbeles un ēkas nesošās konstrukcijas. Vienkāršākā izpausme ir pelējuma sēne, kas var uzmesties uz logiem, aizkariem, istabas stūriem, palodzēm, apdares materiāliem, sienām un griestiem. Krietni lielākas problēmas koka konstrukcijām var radīt īstā mājassēne jeb brants.

Atšķirībā no pelējuma, kuru ir salīdzinoši viegli notīrīt ar speciāliem līdzekļiem, brants var radīt neatgriezeniskus bojājumus mājokļa koka konstrukcijām un pat mūrim. Ja brants jau ir iemeties, vienīgais veids kā tikt ar to galā ir micēlija likvidēšana un bojāto virsmu nomaiņa. Lai tik tālu nenonāktu, ir svarīgi ēku apkurināt un jau būvniecības stadijā parūpēties, lai nekur nekrātos kondensāts un mitrums.

Pārlieks mitrums var veicināt arī tapešu atlīmēšanos un krāsas nolobīšanos. Tapešu pārlīmēšana palīdzēs atrisināt kosmētiskās problēmas, bet pastāvīgam risinājumam svarīgi samazināt mitruma līmeni telpā.

Atcerieties par gaisa tīrību

Nodrošināt optimālu gaisa mitrumu nav sarežģīti. Jāatceras par telpu vēdināšanu un vajadzības gadījumā jālieto gaisa mitrinātājs vai sausinātājs. Ar gaisa tīrību ir nedaudz sarežģītāk.

Ārējās vides piesārņojums – izplūdes gāzes, kurināmā mikrodaļiņas, vīrusi, baktērijas, dažādi alergēni – tie visi var veicināt elpošanas sistēmas problēmas. Pilnībā izvairīties no piesārņojuma avotiem nav iespējams, taču varam parūpēties, lai vismaz mājoklī vai birojā gaisa kvalitāte būtu maksimāli augsta. 

Viens no labākajiem veidiem kā to izdarīt, ir iegādāties gaisa attīrītāju. Pat vienkāršākie modeļi spēj savākt 99,7% daļiņu izmērā līdz 0,3 µm un attīrīt vidēja izmēra istabu. Jaudīgākās iekārtas aprīkotas ar noderīgām papildus funkcijām – jonizāciju, ultravioleto viļņu lampām un spēj attīrīt 30 m2 un pat 100 m2 lielu platību.

Tīra gaisa priekšrocības novērtēs ikviens, taču pozitīvo efektu īpaši sajutīs jutīgi un alerģiski cilvēki, kas ikdienā cieš no gaisa piesārņojuma. 

Saistītie produkti