Kādu gaisa mitrinātāju izvēlēties?

Latvijā varam būt priecīgi par iespēju baudīt visus četrus gadalaikus, taču reizēm tas rada izaicinājumus nodrošināt iekštelpās normālu gaisa kvalitāti. Piemēram, karstās vasarās gaiss mēdz būt pārlieku mitrs un karsts. Situācijās, kad ar istabas vēdināšanu tveicīgās dienās vien nepietiek, var izlīdzēt kvalitatīvs pārvietojamais jeb mobilais kondicionieris.

Turpretim gada vēsākajos mēnešos, sevišķi ziemā, centrālās apkures ierīces rada pilnīgi citas problēmas. Sildot gaisu, tas kļūst tik sauss, ka samazinās deguna gļotādas spējas aizsargāt ķermeni no vīrusiem un baktērijām. Parasti šajā periodā visbiežāk sāk slimot sabiedrības mazāk aizsargātās grupas – mazi bērni, pensionāri, kā arī cilvēki ar novājinātu imunitāti, hroniskām saslimšanām vai alerģijām.

Iespējams, viens no labākajiem risinājumiem šādā scenārijā ir gaisa mitrinātaji. Ar to palīdzību ir iespējams nodrošināt optimālu gaisa mitrumu praktiski jebkurā normāla izmēra dzīvoklī, mājā vai birojā. Ja telpas ir ļoti lielas, var būt nepieciešams iegādāties vairākas iekārtas.

Pērkot gaisa mitrinātāju, jāņem vērā telpas lielums, mitrināšanas veids un jāizvērtē papildus funkciju lietderība. Piemēram, šobrīd liela daļa mitrinātāju arī nodrošina iespēju veikt gaisa aromatizēšanu. E-veikalā pieejami arī specializētie ēterisko eļļu difuzori. Paši kompaktākie modeļi nemaksā vairāk par 50 EUR, bet akcijas ietvaros var būt vēl būtiski lētāki.

Telpas izmērs ir svarīgs

Katrai iekārtai aprakstā ir norādīta informācija par ieteicamo telpas platību. Jaudīgākie gaisa mitrinātāji paredzēti telpām līdz 35 m2, kas ir vairāk kā pietiekami mazām, vidējām un pat lielām dzīvojamām istabām. Norādītās vērtības ir spēkā pie nosacījuma, ka griestu augstums nav lielāks par 2.5 m.

Lai paaugstinātu gaisa mitrumu uzreiz visās telpās būs nepieciešams iegādāties vairākas iekārtas. Mazāk prasīgi lietotāji var izmantot vienu un to pašu gaisa mitrinātāju, periodiski to pārnesot uz citu istabu.

Kurš labāks – parastais vai ultraskaņas gaisa mitrinātājs

Gaisa mitrinātāji ūdens tvaicēšanai izmanto dažādas tehnoloģijas. Senākie un joprojām populārie modeļi liek ūdenim iztvaikot un izpūš to telpā ar ventilatoru. Piemēram, Adolus Helix iesūc istabā esošo gaisu, mitrina to un izpūš kā smalku migliņu pa augšpusē esošajām restītēm. Bez ūdens atkārtotas papildināšanas konkrētā iekārta spēj darboties līdz pat 12 stundām (rezervuāra tilpums 3,5 litri). Papildus tam Adolus Helix ir UV funkcija, kas ļauj iznīcināt lielāko daļu mikrobu un vīrusu.  

Tradicionālajiem gaisa mitrinātājiem ir salīdzinoši vienkārša uzbūve, tie ir viegli tīrāmi, uzticami un piemēroti izmantošanai visdažādākajās telpās. Iekārtas vadība noris ar LED displeju un pulti (ja nāk komplektā).

Ultraskaņas gaisa mitrinātāji

Gaisa mitrinātāji, kas darbojas ar ultraskaņu ir salīdzinoši modernāka tehnoloģija. Šī tipa iekārtas ar augstas frekvences vibrācijām sadala ūdeni ļoti smalkos pilienus un izpūš ārā kā aukstu migliņu.

Salīdzinot ar parastajiem mitrinātājiem, iekārtas, kas darbojas ar ultraskaņu ir izmēros mazākas, klusākas, tērē mazāk elektrību un tām nav vajadzīga filtru maiņa un ir samērā lētas.

Ko darīt, ja gaiss ir kļuvis pārāk mitrs?

Brīžos, kad gaisa mitrums telpās iekārtas darbības rezultātā ir kļuvis pārlieku augsts, atliek to izslēgt un izvēdināt telpas. Atveriet logus vismaz uz desmit minūtēm un uztaisiet caurvēju. Šis būs pats ātrākais veids. Ja mitruma problēma ir pastāvīga un nav saistīta ar gaisa mitrinātāja darbību, jums var būt nepieciešams gaisa sausinātājs. Mitruma savācējus lieto vannas istabās, baseina telpās, pagrabos, būvniecības objektos u.c. kur veidojas pelējumus vai ir vajadzība samazināt kondensāta daudzumu.

Citas funkcijas un parametri

Attīrīšana un filtrēšana

Klasiskie gaisa mitrinātāji var būt aprīkoti ar ūdens iztvaikošanas filtriem, aktivētās ogles, koksnes šķiedras un HEPA filtriem, kā arī UV lampām. Konkrēts izmantot filtru veids ir norādīts katras iekārtas aprakstā. (Ja vēlaties gaisa attīrīšanu veikt pilnvērtīgāk, jums, visticamāk, noderēs gaisa attīrītājs.)

Ultraskaņas gaisa mitrinātājiem filtri nav, līdz ar to ir vajadzīga biežāka iekārtas tīrīšana un ir augstākas prasības pret ūdens tīrību. Ja izmantosiet neattīrītu krāna ūdeni ar augstu mineralizāciju (ciets ūdens), pastāv iespēja, ka ar laiku uz virsmām pamanīsiet baltu putekļu nogulsnes.

Jonizācija

Gaisa jonizēšanas procesā negatīvie joni “pielīp” pie piesārņojuma daļiņām (t.sk. putekļi) un tās nosēžas uz grīdas. Gaisam paliekot tīrākam, būs vieglāk elpot. Tas ir īpaši noderīgi cilvēkiem ar elpceļu slimībām, kā arī jutīgiem un alerģiskiem cilvēkiem.

Gaisa aromatizācija

Gaisa mitrinātājiem ar difuzora funkciju papildus ūdens tvertnei ir iebūvēts neliels nodalījums ēteriskajām eļļām. Ielejot dažus pilienus ēteriskās eļļas, tā sajauksies ar izsmidzināto ūdeni un istaba piepildīsies ar burvīgu, jūsu izvēlētu smaržu.

Ēteriskās eļļas ir ļoti daudzveidīgas un to iedarbība atšķirīga. Ir eļļas, kas nomierina un atslābina un citas, kas motivē un tonizē. Piešķiriet mājoklim vai birojam priedes, kanēļa, citrona vai eikalipta smaržu.

Cena un uzturēšanas izmaksas

Gaisa mitrinātājs ir salīdzinoši lēta, taču ļoti noderīga iekārta. Cena parasti nepārsniedz 100 eiro un līdzi nākošie filtri (ja ir) ir daudzkārt izmantojami. Ja pienāk brīdis, ka filtrs tomēr ir jāmaina, varat to iegādāties šeit.

Elektrības patēriņš gaisa mitrinātājiem ir ļoti neliels un to izmantošanas laikā nevajadzēs uztraukties, ka būtiski pieaugs elektrības rēķins.

Kopumā jāsecina, ka gaisa mitrinātājs noteiktos apstākļos var ievērojami uzlabot gaisa kvalitāti ar salīdzinoši zemām izmaksām. 

Līdzīgi raksti

Gaisa mitrums telpās

Gaisa mitrums ietekmē mūsu pašsajūtu un veselību. Pārlieku sauss vai gluži pretēji pārlieku mitrs gaiss rada diskomfortu un veicina dažādu slimību saasināšanos.

Saistītie produkti