Dūmu detektoru veidi

Dūmu detektors ir ar baterijām darbināma ierīce, kas brīdina par apkārtējā vidē konstatēto piedūmojumu. Skaņas signāls ir pietiekami skaļš (vismaz 85 dB), lai pamodinātu arī cilvēku, kas ir cieši aizmidzis un tas ir ļoti svarīgi. Pētījumi liecina, ka daudzu ugunsgrēkos bojāgājušo nāves cēlonis ir nosmakšana. Ja šajos mājokļos būtu bijis uzstādīts dūmu detektors, pastāv liela varbūtība, ka nelaime tiktu novērsta.

Visizplatītākie ir dūmu detektori, kas aprīkoti ar fotoelektronisku sensoru, kas fiksē dūmu koncentrāciju istabā. Šādi detektori ātri atpazīs lēni degošas dūmu daļiņas, kas rodas degot audumam, apģērba vai tapetēm. Jonu dūmu detektori visātrāk pamanīs dūmus no objektiem, kas ātri uzliesmo (tauki, papīrs u.c.)

Neatkarīgi no ierīcē esošā sensora veida, tie abi derēs uzstādīšanai mājoklī. Montāža ir pavisam vienkārša – ar skrūvēm vai apbusējo līmlenti. Precīza instrukcija, kā to izdarīt ir pievienota katras preces iepakojumā.

Ir iespējams iegādāties ugunsgrēka detektoru ar maināmu vai nemaināmu bateriju. Izvēloties pirmos variantu, tuvojoties baterijas derīguma termiņa beigām, ierīce par to periodiski brīdinās ar vairākiem īsiem skaņas vai gaismas signāliem. Detektori ar litija akumulatoru kalpo aptuveni desmit gadus. Kad akumulatora darbības laiks beidzas, ir jāpērk jauna iekārta. Funkcionāli abas iekārtas ir vienādas.

Saskaņā ar Ugunsdrošības noteikumiem jau no 2020. gada 1. janvāra katrā dzīvoklī ir jāuzstāda vismaz viens dūmu jeb ugunsgrēka detektors, bet privātmājā vismaz viens katrā stāvā. Sods par pārkāpumu var sasniegt vairākus simtus eiro.

Pērkot dūmu detektoru, pievērsiet uzmanību, vai tam ir piešķirts CE marķējums un norādīta informācija par atbilstību Eiropas standartam EN 14604. Šaubu gadījumā noteikti pārjautājiet pārdevējam, vai ierīce ir sertificēta.

Cilvēkiem, kam patīk viss jaunais, patiks viedie dūmu detektori, kas ļauj sev pieslēgties caur internetu un nolasīt uztverto informāciju. Briesmu gadījumā šāds detektors var nosūtīt paziņojumu uz mobilo telefonu. Neatkarīgi no tā, kurš ugunsgrēka jeb dūmu detektors iegādāts, pārbaudiet vai skaņas signāls ir dzirdams visā mājoklī. Ja kādā istabā to nevar dzirdēt, uzstādiet papildus detektoru. Iekārtas cena ir salīdzinoši neliela, taču kritiskās situācijās detektors var izglābt dzīvības.

Citi dūmu un gāzes detektoru veidi

Dūmu detektori ir svarīgi un vajadzīgi, taču tie nav visu varoši un daudzos Latvijas mājokļos būtu jāuzstāda papildus vēl vismaz viens cits detektors.

Gāzes noplūdes detektori ir vajadzīgi un reizēm obligāti

Gāzes noplūdes detektors drošības dēļ būtu jāuzstāda ikvienā telpā, kur apkurei vai ēst gatavošanai tiek izmantota dabasgāze vai sašķidrinātā gāze (propāns, butāns, LPG). Noplūdes gadījumā šī veida gāzes koncentrējas zemākās vietās (pagrabs, grīdas līmenī, bedrēs u.tml.) un var uzsprāgt jau pie mazākās dzirksteles.

Detektors spēj pamanīt vielas koncentrāciju gaisā vēl pirms tā ir sasniegusi kritisko robežu un informē par to apkārtējos ar skaļu skaņas signālu un LED gaismu. Ierīce darbojas uz elektrību nevis uz baterijām un tās darbībai būs vajadzīga brīva kontaktligzda.

Atšķirībā no dūmu detektora, gāzes noplūdes detektori nav jāuzstāda katrā mājoklī. Obligāta prasība pēc tā ir tikai objektos, kur gāzes katls atrodas pagrabā vai ēkas cokolstāvā un ēkās, kur gāzes apkures iekārtas nominālā siltuma jauda pārsniedz 50 KW.   

CO jeb tvana gāzes detektors

CO ir sevišķi bīstama gāze, bez smaržas un krāsas. Nokļūstot asinsritē samazina asins spēju piesaistīt skābekli. Atkarībā no CO koncentrācijas saindēšanās simptomi vai nāve var iestāties jau dažu minūšu laikā.

Oglekļa monoksīds jeb tvana gāze rodas malkai vai gāzei nepilnīgi sadegot un telpās, kur, nenodrošinot pienācīgu ventilāciju, tiek darbināti iekšdedzes dzinēji (garāža, autoserviss). Labākais veids kā sevi pasargāt ir nodrošināt kvalitatīvu ventilāciju, taču pat šādās telpās tvana gāzes detektors var izglābt no saindēšanās vai pāragras aiziešanas mūžībā.  

Ierīce ir jāuzstāda pie sienas 0,5 līdz 1,5 m augstumā, ne tuvāk kā 20 cm no griestiem. Precīzu informāciju par to, kur jāuzstāda CO detektors vienmēr atradīsiet preces iepakojumā un ražotāja mājaslapā.

Ja ir aizdomas par saindēšanos ar tvana gāzi, ir jāatver logi, durvis un jāpamet telpas, kā arī jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, aprakstot radušos situāciju. Mediķiem ierodoties, cietušajam tiks dots elpošanai augstas koncentrācijas skābeklis. Bez šādas terapijas pat pēc  vieglas saindēšanās būs vajadzīgas vairākas stundas vai pat vesela diennakts, lai atgūtos no saindēšanās.  

Kuru detektora veidu izvēlēties?

Katrā konkrētā situācijā vajadzīgo detektoru skaits un veids atšķirsies. Vismaz viens dūmu detektors ir jāuzstāda katrā dzīvoklī, bet lielos dzīvokļos arī vairāk. Savukārt privātmājas ar vismaz diviem stāviem katrā stāvā ir jābūt vismaz vienam dūmu detektoram.

Abi pārējie detektoru veidi – gāzes noplūdes detektors un tvana gāzes (CO) detektors ir jāuzstāda tikai telpās, kur tas ir tiešām nepieciešams. Konkrētus scenārijus jau esam apskatījuši šajā rakstā. Jautājumu gadījumā vienmēr varat sazināties ar mūsu profesionālajiem klientu apkalpošanas speciālistiem. 

Saistītie produkti